15 Temmuz 2006 Cumartesi

ManifestIST

İstanbul, Yeniden İstanbul'da...

İstanbul dergisi, iki bin yıldan fazla zamandır kendine has bir yaşam yaratan İstanbul şehrinin mimari, siyasi, sosyal ve kültürel kanallarındaki akıntıların, dip akıntıların, akıntıya karşı yüzenlerin ve hatta akıntıya kapılanların kaydını tutmayı, güncesini çıkarmayı sürdürmek için yayın yaşamına kaldığı yerden devam ediyor. 

İstanbul, şehrin kültür haritasındaki yolları takip edenler gibi, bu haritaya yeni yollar çizenlerin, kültür topoğrafyasını değiştirenlerin sözlerine, görüntülerine, sedalarına, düşüncelerine ve hayallerine ev sahipliği yapmayı üstleniyor.

İstanbul, şehrin yanında yürümek, adımlarını saymak, ayak seslerini dinlemek ve yeni yürüyüş rotaları ortaya koymak istiyor.

İstanbul, ayaklarını kentin zeminine basıyor. Bu yüzden Arnavut kaldırımlarda ya da Çin granitlerde yürüdüğü kadar zayıf asfalt kaplamalarını sular götürmüş mahallelerin çamurlu sokaklarında da dolaşmayı istiyor.

İstanbul, yüklendiği ağır sorumluluğu tek başına taşımak niyetinde değil, böyle bir hakkı olmadığının da farkında. Sorumluluğu sırtlamak isteyeceklere, söyleyecek sözü olanlara açılacak bir kanal olmak istiyor.

İstanbul, ortak bir emeğin ürünü olarak çıkıyor. Başka emeklerle ve zihinlerle temas etmeyi istiyor, davet ediyor.

İstanbul, İstanbul Ansiklopedisi'ni, İstanbul Kent Müzesi Girişimi'ni ortaya çıkartmış bir sivil toplum örgütünün, Tarih Vakfı'nın bünyesinde çıkıyor. Bu yüzden sivil toplum sözcülerine kapıları da sayfaları da açık.

İstanbul, bize bir emanet. Bu dergiyi tıpkı tüm yaşayanların kenti aldığı gibi emanet aldık. Burada bu emaneti korumak, geliştirmek ve zamanı gelince devretmek üzere bulunuyoruz.

Bekliyoruz... 

Tarih Vakfı, İstanbul Dergisi Çalışanları

Hiç yorum yok: